Блог

ПРИВАТНИЙ ВИКОНАВЕЦЬ МИКОЛА СОЛОНЬКО В ПРОГРАМІ "ДОБРОГО РАНКУ, КРАЇНО!" Ефір 28.03.2018

Заступник міністра юстиції  Світлана Глущенко та приватний виконавець Микола Солонько в програмі "Доброго ранку, Країно!"


Прем'єр міністр України Володимир Гройсман журналістам про осіб які не сплачують аліменти.

В.Гройсман: Я вважаю, що таких людей не можна називати боржники, їм треба надати юридичний статус "покидьок". От записати: "той хто не платить своїм дітям він є покидьком"... подонок... от просто взяти і записати це юридичний буде термін. І я вважаю, що це буде абсолютно нормально. А чому ні? Якщо ти не турбуєшся про свою власну дитину... хто ти?

Ведучий: Пряма мова, Прем'єр міністр.

Ведуча: Ну ти розумієш... записати... це все моральні оцінки, але є Закон і є конкретні цифри, які має сплачувати ось такий "подонок" про якого говорить Гройсман. У нас в гостях сьогодні заступник Міністра юстиції Світлана Глущенко. Пані Світлана, доброго ранку!

С.Глущенко: Доброго ранку!

Ведуча: І скажіть будь ласка, як ваш шеф про людей, які не платять аліменти каже?

С.Глущенко: Власне кажучи, закон, який отримав назву в народі "Чужих дітей небуває" визначає групу боржників, щодо яких застосовується...

Ведуча: Стоп! Я ж вас питаю про вашого шефа, Міністра юстиції.

С.Глущенко: Я хочу зараз пояснити, взагалі, власне кажучи, звідси... там можлива якась термінологія так у нас вже вжиття певне з'явилося. Ми кажемо про злісних неплатників аліментів. Тобто це та термінологія, яка нами використовується під час вжиття всіх заходів повязаних із необхідністю виконання цього закону.

Ведуча: Так, змагається Петренко з Гройсманом. Чому вони так наголошують на цьому законі? Чому аліменти у нас останні там пів року, останні місяці стали такою візитівкою двох державних службовців? Ви розумієтеся на цьому? Ні?

С.Глущенко: Безперечно розуміюсь, але мова йде не про візитівку, а мова йде про важливу роботу органу державної влади.

Ведуча: Добре, про це я буду говорити з політологом, ми будемо оцінювати персону Міністра юстиції, Премєр міністра. Зараз хотіла б вам конкретні питання поставити. Для того щоб невідповідальний батько або мати, матері теж інколи платять аліменти. Бо є такі, які потрапили в реєстр неплатників аліментів. До них має завітати мобільна група, існує така практика в Міністерстві юстиції. Мені цікаво, що може зробити інша сторона? Прийти, подзвонити в виконавчу службу, подати до суду про несплату. Які кроки можуть бути?

С.Глущенко: Вас цікавлять кроки зі сторони стягувача чи боржника?

Ведуча: Так. Зі сторони стягувача.

С.Глущенко: Зі сторони стягувача. Вся історія щодо несплати аліментів бесперечно, якщо вона здійснюється в примусовому порядку, розпочинається із звернення стягувача до державної виконавчої служби. Це перший крок.

Ведуча: Він має прийти чи подзвонити у виконавчу службу.

С.Глущенко: Ні він має прийти для того щоб подати виконавчий лист, відповідно виконати всі вимоги закону і для того, щоб було відкрито виконавче провадження. Лише з цього моменту вже державний виконавець вчиняє дії повязані саме із стягненням аліментів.

Ведуча: Якщо неплатник офіційно не працює, каже немає грошей... немає чим платити... помилка юнності ця дитина. Як зним працює держава, які інструменти впливу на таку людину?

С.Глущенко: Власне кажучи на сьогодні закон щодо таких боржників з аліментів каже єдине, що якщо ти є в свідоцтві про народження дитини, свідоцтво не видається автоматично. Тобто особа погоджувалася фактично, коли здійснювався запис хто батько цієї дитини. Тобто відповідно з того моменту вступає вся відповідальність тієї особи за належне утримання дитини, за забезпечення її гармонійного розвитку. Якщо відповідна особа не сплачує аліменти, з тих або інших підстав, держава може тимчасово надавати допомогу такій дитині. Але потім вже держава має право зворотньої вимоги до відповідної людини для того щоб цей боржник відповідно сплатив державі кошти, які держава вимушена була сплатити замість нього. Разом з цим і в кримінальному кодексі передбачено відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів.

Ведуча: Дивіться так, мене цікавить якщо злісний неплатник, як ви кажете він може зараз виїхати з країни? Прикордонна служба має таку базу злісних неплатників, тому що про неї теж багато говорили і його не випустять. Чи поки ще база не працює?

С.Глущенко: На сьогодні в нас вже підписано наказ про взаємодію з органами Державної прикордонної служби, відповідно до якого державний виконавець...

Ведуча: Стоп! Пані Світлано, ви не плутайте мене в формулюваннях. На сьогодні... не платник може виїхати вільно? Ви не процеси кажіть! Сьогодні, вже от з сьогоднішнього ранку. Чи поки ні, поки йдуть процеси. Скажіть: "поки ні - може виїхати", "так виїхати не може". Ви так мені скажіть, просто.

С.Глущенко: На сьогодні відповідно до закону він виїхати не може. Безперечно це ще перехідний період,  певні організаційні дії вчинаються із органом прикордонної служби. Але вже є випадки, коли боржники прийшовши на кордон, відповідно, не могли полишити країну, тому, що щодо них є постанова про тимчасове обмеження у праві виїзду закордон.

Ведуча: Ось так. Відмінно. Добре, ще одна з ініціатив Мінюсту, який представляє Світлана Глущенко, це збільшення мінімального розміру аліментів до двох тисяч. Це логічно до двох тисяч? Оскільки зараз це приблизно рівень 900 грн., а 900 грн. це не вистачить, а ні на годівлю дитини, якісь книжки, іграшки. Тобто це взагалі мізер. А якщо у боржника зарплата 3700 - мінімум. Як тоді бути? Як  2000 він віддаватиме на дитину? Чи знову ж таки вас це не обходить?

С.Глущенко: Ні безперечно, це питання розглядається в комплексі. Ми наразі кажемо про нову ініціативу, яка повязана, скажімо так, з цим пакетом законопроектів, які підсилюють державний захист дітей, і мова йде про прогресивну шкалу збільшення мінімального розміру аліментів, для того щоб максимально підняти цей розмір до прожиткового мінімуму. На сьогодні якщо відповідна особа має офіційний дохід 3800 грн. тобто вона відповідно до закону має сплачувати не менше половини, тобто 50 %.

Ведуча: Зрозуміло. Тепер хочу долучити до нашої розмови Миколу Солонька, приватного виконавця. Пане Миколо, ви вже тут? Доброго ранку!

М.Солонько: Так. Доброго ранку! На звязку.

Ведуча: Скажіть будь ласка, чим ваші методи відрізняються від методів Державної виконавчої служби. Щоб глядачі зрозуміли що робить Микола Солонько.

М.Солонько: Методи приватного виконавця нічим не відрізняються від методів державного виконавця, повноваження ті ж самі. Єдине, що навіть у державного виконавця чуть більше повноважень. Поясню чому, тому що з прийняттям змін до закону "Про виконавче провадження", надали повноваження державному виконавцю виносити постанови про обмеження боржника у виїзді закордон, про обмеження користування транспортним засобом, про обмеження в полюванні, користуванні вогнепальною та мисливською зброєю. Тобто це прерогатива державного виконавця.

Ведуча: Так, але впринципі, і до приватного виконавця може звернутися людина з дитиною, якій не платять аліменти?

М.Солонько: Так може звернутися.

Ведуча: Скільки вона вам має заплатити? Скажімо там Сніжана Єгорова, відома телеведуча чоловік якої Антін Мухарський не платив довий час аліменти, зараз знаходиться закордоном, прийде до вас. Скільки будуть коштувати ваші послуги?

М.Солонько: Це обговорюється зі стягувачем в рамках додаткової винагороди. Відповідно до закону, винагороду основну за такі категорії рішень стягувачі не сплачують. І з боржника також ми не можемо стягнути основну винагороду.

Ведуча: Ще скажіть будь ласка, щоб стало остаточно зрозуміло, на вашу думку реформи Міністерства юстиції, вони дійсно можуть змінити ситуацію з кількістю боржників по аліментах?

М.Солонько: Так можуть, тому, що раніше даних обмежень у виїзді закордон, користуванні транспортним засобом та в полюванні не було. Раніше в нас повноваження в приватного виконавця та державного були ідентичні. Зараз же більше повноважень у державного виконавця.

Ведуча: У державного. Так всетаки тоді, варто витрачати час і гроші на приватного чи все-таки йти до державного? Ви ж можете себе пропіарити, щоб ми зрозуміли. Тому що коли раніше говорили приватний нотаріус чи приватний адвокат ніби більш дієві тому, що вони відробляють свої гроші. А тут ви більше кажете що ні, що все-таки державні виконавці вони кращі.

М.Солонько: Так, з приводу категорії виконання аліментів то ефективніше буде йти до державного виконавця. З інших категорій стягнення, там заборгованості з юридичних, фізичних осіб краще йти до приватного виконавця

Ведуча: До приватного виконавця.

М.Солонько: Тому що приватний виконавець ефективніше, швидше виконує рішення.

Ведуча: Ого! Я дякую вам за чесність, дякую вам що не просто скористались ефіром на всю Україну себе пропіарити, а отак крапки над "і" розставити. Микола Солонько приватний виконавець був з нами на звязку. А у нас Світлана Глущенко.

М.Солонько: Дякую!

Ведуча: Дякую вам і гарного дня!

Read 7457 times Last modified on Wednesday, 28 March 2018 07:15
Rate this item
(5 votes)

Графік роботи

Понеділок 8:30–19:00
Вівторок 8:30–19:00
Середа 8:30–19:00
Четвер 8:30–19:00
П'ятниця 8:30–19:00

Субота За домовленістю
Неділя За домовленістю

Контакти

вул. Генерала Шаповала, буд. 2, оф. 401
м. Київ, 03035
Моб.: +38 (066) 395-15-57 Viber
Моб.: +38 (067) 333-04-85
Тел.: +38 (044) 359-07-11
Сайт: www.solonko.com.ua
FB: www.facebook.com/pv.solonko
E-mail: pv.solonko@gmail.com

JoomShaper