Блог

АМКУ ПРИЙНЯВ АРГУМЕНТИ МІН'ЮСТУ ЩОДО РИНКУ РЕАЛІЗАЦІЇ АРЕШТОВАНОГО МАЙНА

Як повідомляє "Судово-юридична газета" до жовтня Сетам не вважатимуть монополістом на ринку е-торгів арештованим майном, якщо Мін'юст дійсно зрівняє в правах всіх торговців.

Антимонопольний комітет України прийняв рішення відкласти до жовтня розгляд питання про монополізацію ринку реалізації арештованого майна Державним підприємством «Сетам».

За інформацією голови АМКУ Юрія Терентьєва, прийнятий до уваги підписаний напередодні Меморандум (Дорожня карта) про співробітництво в даній сфері між Міністерством юстиції, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, ДП «Сетам» і Урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції», який передбачає впровадження в життя певних кроків, спрямованих на створення конкурентного середовища і рівних умов для всіх партнерських електронних торговельних майданчиків.

«Не пізніше 1 жовтня ми чекаємо результати виконання перших етапів Дорожньої карти і уточнений план виконання рекомендацій Комітету», - підкреслив Юрій Терентьєв.

Нагадаємо, що майже три роки тому Міністерство юстиції створило ДП «Сетам» для реалізації на електронних торгах арештованого майна. Нового організатора продажів представляли як ідеальний засіб для ефективної реалізації майна, залучення широкого кола клієнтів, що, в результаті, призведе до збільшення надходжень до державного бюджету.

Однак незабаром інші учасники ринку електронних продажів стали говорити про закритість цього ринку для приватних торгових електронних майданчиків. Їх допускали тільки в якості, по суті, рекламних агентів аукціонів Сетам. Ніяких реальних передач прав на реалізацію майна не відбувалося.

Антимонопольний комітет на основі цих скарг у 2016 році провів дослідження ринку реалізації арештованого майна та склав звіт, в якому також чітко звучать думки про монополізм Сетам. Комітет рекомендував Мін'юсту внести зміни в нормативно-правові акти, зокрема, до Порядку реалізації арештованого майна, щоб була передбачена можливість проведення електронних торгів не тільки держпідприємством «Сетам», а й іншими суб'єктами господарювання.

Мін'юст зазначені рекомендації проігнорував. Більш того, Кабінет Міністрів на засіданні 31 січня 2018 року прийняв Розпорядження, яким наділив Мін'юст правом визначати одне держпідприємство, яке буде організовувати і проводити торги арештованим майном. У міністерства тільки один такий організатор - ДП «Сетам».

Мін'юст також вибрав тактику усілякого затягування процесу розслідування АМКУ щодо монопольного становища Сетам на ринку арештованого майна. Перед засіданнями АМКУ виносяться додаткові клопотання, на ознайомлення з якими і прийняття по ним рішення потрібен час. Таким чином, розгляд питання по суті постійно переноситься.

Навіть підписання вищезгаданого меморандуму також відбулося виключно напередодні чергового засідання АМКУ, і прийняття сьогоднішнього рішення також було відстрочено на два тижні.

«Буде дуже некрасиво, якщо Мін'юст використовував імена підписантів меморандуму, таких як заступник міністра МЕРТ Максима Нефьодова, який впровадив в аукціонну торгівлю майном успішно зарекомендувала себе систему «Прозорро.Продажі», і керівника проектів ініціативи «Разом проти корупції» Олесі Архипської, не для справи, а для банального відтягування кінця свого монополізму», - зазначив директор Асоціації «Біржові електронні майданчики» Олег Падалка.

Автор: Сергій Глушко
 
Read 1360 times
Rate this item
(1 Vote)

Графік роботи

Понеділок 8:30–19:00
Вівторок 8:30–19:00
Середа 8:30–19:00
Четвер 8:30–19:00
П'ятниця 8:30–19:00

Субота За домовленістю
Неділя За домовленістю

Контакти

вул. Генерала Шаповала, буд. 2, оф. 401
м. Київ, 03035
Моб.: +38 (066) 395-15-57 Viber
Моб.: +38 (067) 333-04-85
Тел.: +38 (044) 359-07-11
Сайт: www.solonko.com.ua
FB: www.facebook.com/pv.solonko
E-mail: pv.solonko@gmail.com

JoomShaper