Блог

ПРЕДСТАВНИКИ МІН’ЮСТУ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ В ДИСКУСІЇ «ІНСТИТУТ СУДОВИХ ВИКОНАВЦІВ В ЛИТВІ ТА УКРАЇНІ»

У Палаті приставів Литовської Республіки була організована наукова дискусія «Інститут судових виконавців у Литві та Україні». У заході взяли участь представники Міністерства юстиції України та приватні виконавці з різних регіонів - Києва, Одеси, Чернігова, Дніпропетровська, представники Міністерства закордонних справ Литовської Республіки та Міністерства юстиції, члени Сейму, судді, професори університетів, члени Суду честі і Президії Палати приставів Литовської Республіки та інші гості.

Під час дискусії учасники обговорили актуальні питання діяльності інституту приставів у Литві та інституту державних і приватних виконавців в Україні.

Зокрема, литовські колеги поділилися досвідом побудови ефективної системи виконання судових рішень. До 2002 року система примусового виконання рішень в Литві була аналогічною з українською, а відсоток фактичного виконання рішень складав лише 3-5 %. 9 травня 2002 року було прийнято Закон Литовської республіки «Про приставів», який суттєво змінив цю систему та запровадив інститут приставів, поклавши на них одну із функцій держави з примусового виконання рішень. Про успішність запровадження інституту приставів свідчить відсоток фактичного виконання рішень в Литві, який на сьогодні складає 30-40 %.

Це стало можливим в тому числі завдяки запровадженню єдиної електронної системи, за допомогою якої пристав отримує інформацію про боржника та його майно, та електронного арешту коштів. Так, в Литві діє інформаційна система «Plais», яка забезпечує арешт та списання коштів з банківських рахунків боржника.

Для України вивчення досвіду інших країн в сфері виконання судових рішень є підґрунтям для оновлення власної системи. Зокрема, за словами директора Департаменту з питань правосуддя та національної безпеки Міністерства юстиції України, секретаря Міжвідомчої координаційної ради Олександра Олійника, завдяки ознайомленню з досвідом інших країн щодо ефективності запровадження системи електронного арешту коштів на банківських рахунках, Міністерством юстиції України було ініційовано зміни до законодавства з метою запровадження такої системи в Україні.

«25 липня 2018 року Міністерством юстиції України за підтримки EU Project PRAVO-Justice та за участю представників Міжнародного валютного фонду, Національної асоціації банків України, Державного підприємства «Національні інформаційні системи», Державного агентства з питань електронного урядування України, а також представників банківської спільноти проведено робочу зустріч з метою запровадження електронного арешту коштів боржника. За результатами зустрічі попередньо погоджено модель, яка передбачатиме електронний обмін з банками щодо отримання інформації про рахунки боржника та залишку коштів на них, а також оперативне накладення арешту на такі рахунки, що забезпечить якісне та своєчасне примусове виконання рішень», - повідомив представник Мін’юсту.

Також Олександр Олійник підкреслив, що державну систему судових виконавців сьогодні намагаються зробити прозорішою та ефективнішою, в тому числі за допомогою впровадження мотиваційних засобів.

Ця дискусія є однією з практичних заходів, які реалізовуються в межах Проекту розвитку і підтримки демократії № K2018-VB-UK-06 «Реалізація реформи правового сектору України: розвиток професійної діяльності та послуг судових виконавців, зміцнення довіри до інститутів приватних виконавців у суспільстві».

Це спільний проект Палати приставів Литовської Республіки, Міністерства юстиції України та Української асоціації приватних виконавців. Він фінансується за рахунок Програми розвитку співробітництва та підтримки демократії. Проект спрямований на підвищення довіри до правової системи України, до позитивного відношення до судових виконавців, які виконують покладені на них державою функції, на розвиток прозорої та ефективної діяльності судових виконавців, формування позитивного інвестиційного клімату в країні.

Міністерство юстиції України

Read 1426 times
Rate this item
(1 Vote)

Графік роботи

Понеділок 8:30–19:00
Вівторок 8:30–19:00
Середа 8:30–19:00
Четвер 8:30–19:00
П'ятниця 8:30–19:00

Субота За домовленістю
Неділя За домовленістю

Контакти

вул. Генерала Шаповала, буд. 2, оф. 401
м. Київ, 03035
Моб.: +38 (066) 395-15-57 Viber
Моб.: +38 (067) 333-04-85
Тел.: +38 (044) 359-07-11
Сайт: www.solonko.com.ua
FB: www.facebook.com/pv.solonko
E-mail: pv.solonko@gmail.com

JoomShaper