Блог

ПЕРСПЕКТИВНІ НОВАЦІЇ У СФЕРІ ВРЕГУЛЮВАННЯ БАНКРУТСТВА

Джерело

Згідно з результатами досліджень «Doing Business 2018», проведеними Світовим банком, кредиторам в Україні для задоволення своїх вимог потрібно витратити в середньому 2,9 роки та 40,5% вартості майна боржника на процедури банкрутства. В результаті кредитори повертають собі лише 8,9 центи з 1 долара, наданого у кредит.

З такими показниками Україна посідає аж 149 місце у світовому рейтингу за показником «Врегулювання неплатоспроможності».

 

До основних причин такої низької ефективності можна віднести і недосконале законодавство у цій сфері. За даними Світового банку індекс ефективності нормативно-правової бази в Україні становить 7,5, в той час як у Європі та Центральній Азії – 10,8, а в розвинутих країнах – 12,1.

Своє бачення механізму врегулювання процедури банкрутства на законодавчому рівні запропонувала на цьому тижні група депутатів на чолі з Андрієм Іванчуком та Русланом Сидоровичем, які 26.02.2018 внесли до Верховної Ради проект Кодексу України з процедур банкрутства (№ 8060) на зміну Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Проектом пропонується:

– врегулювати відносини щодо відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися в скрутній фінансовій ситуації та потребують допомоги з боку держави;

– спростити доступ до процедур, зокрема, самого боржника;

– збільшити можливості для санації та створити ефективні механізми позасудового врегулювання;

– мінімізувати потенційні підстави для звільнення від боргів, крім як за згодою кредиторів;

– об’єднати мирову угоду та санацію в єдину процедуру;

– розширити права забезпечених кредиторів у процедурах банкрутства;

– підвищити рівень захищеності прав усіх кредиторів;

– скоротити строки розгляду справ;

– удосконалити процедури продажу активів боржника.

Як зазначив на своїй сторінці у Facebook один з авторів Руслан Сидорович проект є стартом ще однієї системної галузевої реформи. За його словами Кодекс принесе вигоду не лише бізнесу, але й громадянам, оскільки пропонує: усі торги у процедурі банкрутства здійснювати на базі системи ProZorro, встановити гідну оплату послуг арбітражного керуючого, запровадити процедуру банкрутства для фізичних осіб та окрему процедуру для власників єдиного іпотечного житла.

Для виконавців цей законопроект буде цікавим впровадженням системи автоматизованого арешту коштів, функціонування якої забезпечуватиметься автоматизованою системою виконавчого провадження, скасуванням такої підстави для повернення виконавчого документу та закінчення виконавчого провадження як визнання боржника банкрутом тощо.

За оцінками експертів, ухвалення запропонованих змін підвищить ефективність процедур банкрутства в Україні та підніме її в рейтингу Doing Business на 81 пункт – із 149-го на 68-ме місце. То ж сподіваємось на плідну співпрацю членів комітетів Верховної Ради при розгляді зазначеного законопроекту.

Read 2085 times
Rate this item
(2 votes)

Графік роботи

Понеділок 8:30–19:00
Вівторок 8:30–19:00
Середа 8:30–19:00
Четвер 8:30–19:00
П'ятниця 8:30–19:00

Субота За домовленістю
Неділя За домовленістю

Контакти

вул. Генерала Шаповала, буд. 2, оф. 401
м. Київ, 03035
Моб.: +38 (066) 395-15-57 Viber
Моб.: +38 (067) 333-04-85
Тел.: +38 (044) 359-07-11
Сайт: www.solonko.com.ua
FB: www.facebook.com/pv.solonko
E-mail: pv.solonko@gmail.com

JoomShaper