Блог

ПРОЦЕДУРА ПРИМУСОВОГО СТЯГНЕННЯ ПРИ ВИКОНАННІ СУДОВИХ РІШЕНЬ

Начальник Головного управління юстиції м. Києва Станіслав Куценко розповів про процедуру виконання судових рішень та результати роботи приватних і державних виконавців.

У цьому питанні, за словами Станіслава Куценко, важливою є роль Державної виконавчої служби. Коли людина отримала рішення суду, вона повинна звернутися до виконавця (приватного або державного), щоб це рішення виконати. Зазвичай суд видає виконавчий лист, з яким ви звертаєтесь до органу виконання судових рішень. Якщо говорити про Київ, то тут функціонують 10 районних відділів виконавчої служби. У кожній області (обласних та районних центрах) також існують відділи державної виконавчої служби, а ще в країні працюють більше 100 приватних виконавців.

Проведена в Україні реформа у сфері примусового виконання судових та інших рішень є дуже успішною, адже, за даними Міністерства юстиції, за час роботи приватних виконавців (з вересня 2017 року) було стягнуто більше 400 мільйонів гривень заборгованості. З одного боку це показує ефективність роботи приватників, з іншого - стимулює державних виконавців до більш активної роботи. Через те, що зараз громадянин має можливість вибрати, до кого звернутися для виконання рішення суду, написавши відповідну заяву.

 

Якщо говорити за рахунок чого стягуються борг, то перш за все звертається увага на те, яким майном володіє боржник. Наприклад, якщо особа заборгувала певну суму коштів, то Державна виконавча служба або приватний виконавець перевіряє в держреєстрах наявність рухомого і нерухомого майна. У разі виявлення такого майна - проводиться опис та арешт, згідно з актом. Для цього виконавцям необхідно проникнути в приміщення, в т. ч. за допомогою поліції та технічних спеціалістів. Після цього боржнику надається 10 днів для оскарження рішення про арешт майна в суді, якщо він вважає, що його права порушено. Але, звичайно, кращий вихід з ситуації, що склалася для боржника - повернути борги і звільнити таким чином своє майно від арешту.

Як зазначає начальник ГУЮ м.Києва, в разі несплати боргів примусове стягнення полягає в наступному. Арештоване майно оцінюється експертом і виставляється на відкритий аукціон, через так званий Open market (СЕТАМ). Мін'юст ліквідував приватні майданчики, які продавали товари за незрозумілих цінами, і зараз через систему торгів арештованим майном можна взяти участь в аукціоні, на якому майно буде продано за найбільш вигідною ціною. Так, лот може бути виставлений 3 рази на торги, і коли буде досягнута найбільш висока вартість, тоді він буде реалізований. За рахунок проданого майна здійснюється погашення заборгованості перед стягувачем (особою, яка подавала позов до суду).

За тією ж процедурою працюють і приватні виконавці. Звертаючись до них, людина укладає договір на обслуговування і погоджує суму винагороди. Найголовніше, попереджає Станіслав Куценко, це страхування відповідальності приватних виконавців від можливої шкоди як учасникам виконавчого провадження, так і третім особам і намагатися спільно з виконавцем домогтися виконання судового рішення.

В цілому, можна говорити про те, що в Україні вже покращилася статистика щодо виконання рішень судів з впровадженням інституту приватних виконавців, і мета Мін'юсту була досягнута. Ринок виконання рішень демонополізовано; державні виконавці розуміють, що скоро для них може не залишитися роботи, а тому значно активізували свої зусилля в напрямку стягнення аліментів, а також заборгованості по заробітним платам.

Зараз приватні виконавці і кандидати на цю посаду проходять тестування і незалежний іспит. Адже, за словами начальника ГУЮ м.Києва, не так просто стати приватним виконавцем: для цього необхідно отримати кваліфікацію, а далі - свідоцтво про право на заняття діяльністю приватного виконавця, які видає Міністерство юстиції; також пройти перевірку приміщення (офісу) і після цього вже приступати до роботи.

Планується, що до 2020 року в Україні запрацює близько 2500 приватних виконавців. У той же час кількість державних службовців буде зменшено до 2500, що зрівняє кількість виконавців. Це створить здорову конкуренцію на ринку виконання рішень судів. Але слід нагадати, що такі соціально значущі питання, як аліменти, з ким повинна залишитися дитина і інші, все ще залишаються в компетенції Державної виконавчої служби, і щоб уникнути маніпуляцій передача їх «приватникам» не планується.

Станіслав Куценко звернув увагу і на деякі проблеми роботи виконавчої служби. Так, частими є випадки, коли стягнення направляється вже померлій людині. Що в такому випадку робити родичам померлого? С. Куценко зазначає: державний виконавець може направляти документи за місцем реєстрації, часто не знаючи про смерть боржника.

Вважається, що якщо люди разом живуть і ведуть спільне господарство, то вони несуть солідарну відповідальність. Але в цьому випадку існує простий механізм захисту прав. Якщо Ви розумієте, що вже немає можливості відшкодувати цей борг, потрібно звернутися з відповідною заявою до державного виконавця в відповідну службу для врегулювання даного питання. І Ви не зобов'язані будете платити по боргах родича, якщо не стали відповідачем в якійсь справі: це питання буде вирішене. Така практика існує.

За матеріалами: sud.ua 

Read 1477 times
Rate this item
(2 votes)

Графік роботи

Понеділок 8:30–19:00
Вівторок 8:30–19:00
Середа 8:30–19:00
Четвер 8:30–19:00
П'ятниця 8:30–19:00

Субота За домовленістю
Неділя За домовленістю

Контакти

вул. Генерала Шаповала, буд. 2, оф. 401
м. Київ, 03035
Моб.: +38 (066) 395-15-57 Viber
Моб.: +38 (067) 333-04-85
Тел.: +38 (044) 359-07-11
Сайт: www.solonko.com.ua
FB: www.facebook.com/pv.solonko
E-mail: pv.solonko@gmail.com

JoomShaper